Alberta Historie

Alberta´s prairies reiken van Saskatchewan tot aan de voeten van de Rocky Mountains en op naar het hoogste punt op 3747 meters dichtbij de grens met British Columbia. De "Badlands", in het prairie gebied is een must om gezien te hebben voor dinosaurus enthousiastelingen. De droge condities hebben fossielen in tact gehouden waarvan er velen worden tentoongesteld in het Royal Tyrell Museum in Drumheller. Een ander toeristisch landschap is het Columbia Icefield, waar het winter lijkt voor 365 per jaar.

De meest populaire toeristische bestemmingen zijn de internationaal bekende Banff en Jasper Nationale Parken. De natuurlijke schoonheid is onovertroffen. Calgary en Edmonton zorgen voor veel cultuur en actie voor stadsmensen terwijl Fort McMurray momenteel de plaats is waar het allemaal gebeurt met betrekking tot de Olie en Gas industrie.

Aan de Oostkant van Alberta ligt de provincie van Saskatchewan, In het noorden liggen de Northwest Territories, British Columbia grenst met Alberta aan de westkant and in het zuiden grenst de provincie met Montana.

Net als de rest van Canada was Alberta oorspronkelijk deel van de Hudsonís Bay Company en speelde een belangrijke rol in de handel van bont. De eerste Europeaan die voet zette op Albertaís grond was werknemer Anthony Henday.

Edmonton begon met het bedrijven van handel in bont terwijl Calgary, behorende tot de Northwest Bereden Politie, begon met het handelen in hout.

Alberta werd overgedragen aan Canada bij de Hudson Bay Company in 1870 and in 1882 kreeg het de naam "the District of Alberta for Princess Louise Caroline Alberta" (dochter van Koningin Victoria. Princess Louise was getrouwd met de Marquis of Lorne die diende as Canadaís Governor General van 1878 tot 1883.

Het volgende is een vers opgedragen aan de Prinses door haar man:

"In token for the love which thou has Shown For this wild land of freedom, I have Named A Province vast, and for its beauty Famed, By thy dear name to be hereafter Known. Alberta shall it be!"

Er waren niet veel mensen die in naar het westen kwamen om zich te vestigen in Alberta, derhalve adverteerde de regering met gratis acres om vestiging in de provincie van Alberta te promoten. Een paar jaar daarvoor was er al een treinspoor aangelegd naar Alberta. Daarna volgde er groei. Edmonton groeide in 1898 uit tot een basis voor goudzoekers in de Klondike.

In 1905 nam Alberta officieel deel in de Confederatie van Canada and Olie werd voor het eerst gewonnen in 1914 en dezer dagen is dat een zeer belangrijk deel van de economische situatie van de provincie van Alberta.