Oil Sands

Het eerste begin van de historie van de Oil Sands dateert terug van bijna 300 jaar geleden. De lokale Aboriginals gebruikten de bitumen (aardhars / aardpek) om hun kano’s waterdicht te maken.

In 1719 werden de Oil Sands voor het eerst in de Canadese geschiedenis genoemd. "Wa-pa-su, van de eerste Cree Frist Nations, bracht een voorbeeld van de oil sands naar de Hudson Bay post in Fort Churchill. De sands werden omschreven als dat gum of spul dat van de oevers van de rivier vloeide*. In 1788 vestigde Peter Pond hier een post.

In 1875 leidde John Macoun de eerste expeditie in dat gebied, gesponsord door de regering. "Macoun was een plantkundige en hij beschreef in zijn observaties dat water op een natuurlijke wijze olie uit de oil sands waste." Dat is essentie van de hedendaagse technologie met betrekking tot het scheiden van bitumen van oil sands. Zijn grootste ontdekking was dat de "tar" niet werd gemixt met mineraal (water) maar dat het erdoorheen liep.**

Over de jaren zijn er veel mensen geweest die geprobeerd hebben om de oil sands te ontwikkelen echter in 1906 was Alfred von Hammerstein de eerste persoon die probeerde om olie uit de grond te boren vlakbij Fort McMurray maar in plaats van olie ontdekte hij zout depots. Een paar jaar later begon Sidney Ells te werken aan een nieuwe methode om bitumen van de sands te scheiden met behulp van heet water. Dr. Karl A. Clark en zijn partner Sidney M. Blair werkten eveneens aan het scheiden van olie van de sands en in 1928 kregen zij het patent toegewezen voor hun heet water proces. Gedurende de volgende jaren waren er vele anderen die verschillende elementen van de oil sands scheidden en dat gebruikten voor dakbedekking, asfalt en diesel olie.

Na vele mislukkingen brachten de jaren ‘50 vernieuwde hoop voor de oil sands en een aantal bedrijven begonnen de potentie van de oil sands te onderzoeken. In 1964 kreeg de Great Canadian Oil Sands Company (nu Suncor Energy Inc.) toestemming om het eerste oil sands project te starten. Officieel begon de productie van olie in 1967. Een paar jaar later werd Syncrude Canada Ltd. tot stand gebracht en begon met het bouwen van een veel groter complex dat operationeel ging in 1978.

Sinds toen, de ontwikkeling van de oil sands is geëxplodeerd. Een voorbeeld van de groei van de populatie kan men terugzien in het stadje van Fort McMurray, dat is gevestigd in het Regio gebied van Wood Buffalo. Fort McMurray is uitgegroeid van een klein stadje met 300 mensen in 1900 tot een bloeiende stad met een bevolking van bijna 70,000 inwoners vandaag de dag. Investeringen in de oil sands ontwikkeling bedragen totaal $ 23 biljoen met $ 7 biljoen aan projecten in aanbouw and $ 30 biljoen aan projecten gepland om klaar te zijn in 2012.

*Quote: Canada´s Digital Collection
**Quote: Canada´s Digital Collection
Sources: Syncrude Canada, CAPP , Canada´s Digital Collection and ARIWG


Volgens Time Magazine zijn Alberta’s Oil Sands (twee na grootste na Saudi Arabia’s reservoirs) "Canada’s grootste begraven energie schat dat de vraag voor petroleum voor de hele wereld kan voorzien in de komende eeuw."

Oil sands zijn afkomstig van bitumen, een melasse kleefachtige olie dat niet vloeibaar is zonder opgewarmd of aangelengd te worden met lichtere koolwaterstof. Ze bevinden zich in drie grote gebieden onder 140,200 km2* van Noord-Oost Alberta – een gebied groter dan de staat van Florida, een gebied twee keer zo groot als New Brunswick, meer dan 4.5 keer zo groot als Vancouver Island en 26 keer zo groot als Prince Edward Island. Desondanks is er nog bijna niets geproduceerd uit dit reservoir.

Alberta’s oil sand industrie is het resultaat van multi biljoen dollar investeringen in infrastructuur en technologie welk nodig is om de onconventionele resource te ontwikkelen. Volgens de Canadese Associatie van Petroleum Producenten (CAPP), lag de industrie investering in Alberta’s oil sands in 2005 rond de $ 10 biljoen dollar.

In 2005 waren de oil sands de bron van ongeveer 58% van de totale onbewerkte olie productie in Alberta en voor ongeveer 39% van de totale productie van onbewerkte olie in Canada. Over de laatste 3 jaren, van 2003 / 2004 tot 2005 / 2006, bracht de ontwikkeling van de oil sands $ 1.865 biljoen terug naar Alberta in de vorm van royalties betaald aan de provincie.

Met het ontwikkelen van de industrie groeit de jaarlijkse productie van de oil sands. De export van de oil sands productie groeide tot 966,000 vaten per dag in 2005. Met het oog op de verwachte groei kan de productie groeien naar 3 miljoen vaten per dag in 2020 and wellicht zelfs 5 miljoen vaten per dag in 2030. Zo’n activiteit zou de ontwikkeling van andere industrieën helpen en daardoor zou Alberta een wereldwijde energie leider worden.

De ontwikkeling van Alberta’s oil sands bron vertegenwoordigd een overwinning van technologische innovatie. Gedurende de jaren hebben de regering en industrie samengewerkt om innovatieve and economische wegen te vinden om de oil sands te scheiden and produceren en het onderzoek naar energie is belangrijker vandaag dan voorheen. Door samen te werken met het Alberta Energie Onderzoek Instituut heeft de provinciale regering zich toegewijd aan een samenwerkende aanpak om nieuwe technologieën en innovatieve programma’s te ontwikkelen dat de impact van het broeikas effect and andere output reduceert alsmede het verbruik van water en gas.

* using GIS software